Naturium Lab

PROJECT: Conference hall - Yoga - Exhibition - Restaurant - Bio 

AREA: 4.500 m2

LOCATION: Montepaone/Soverato - Italy

CLIENT: Naturium of Giovanni Sgro 

TYPE: national Competition -  WINNING PROJECT 

STATUS:  ON GOING 

YEAR: 2017

TEAM : Schiavello Architects Office

PORTONAVE AUDITORIUM

PROJECT: Auditorium - First aid - Mensa - Locker rooms - Public space - Services  

AREA: 6.000 m2

LOCATION: Navegantes - Brasil 

CLIENT: Portonave S/A 

TYPE: Invited 

STATUS BUILT 

YEAR: 2012

TEAM : Schiavello Architects Office > Francesco Schiavello + Canhadas Bottarelli Arquitetura

CONSULTANTS: Engineering: Vettor Engenharia de Projeto + Marcos Bremer + Techsteel - Acoustic project : Relacus - Lighting project : Eduardo Ribeiro dos Santos - Air conditioning project : Michelena 

DESCRIPTION: Given the importance that the issue of public space, and the opportunity it presents to the promotion of the city and nevagantes port at the national level, the new project aims to find a solution for a new multipurpose building a building, first of all rational and functional in its articulation and distribution, but also visible and expressive. Our idea is to give a strong sign, simple and innovative, the project has been focusing envisioned working environments, elements of connection and access with respect to the port and highways, as well as its visibility and recognition to an urban scale, the building, the square, the courtyard becomes a means of ideal conjunction with the port and the city, and at the same time a true “gateway to the port” The elongated C-shaped building has a simple composition: the ground floor of the building work spaces are located at the top instead of the more representative and relaxation. The connection elements, stairs ramps and corridors that connect the various functional areas of the building, were designed to have an aspect expressive and representative. ‘s Portonave building, built on only two levels, the upper floor houses an auditorium with a large square covered on time. The building that incorporates some aspects for the context is punctuated by sudden and massive cut-empty, capacitors natural light. On the floor lower than many embrasures illuminate the space below, where the canteen and changing rooms. The mass of the building supported by pillars, urban space and collects you go to put in context. The building has two entrances, one,

Image

NEW CULTURAL CENTER - EX COMAC

PROJECT: Cinema - Restaurant - Shop - Public spaces - Services

AREA: 10.000 m2

LOCATION: Soverato - Italy

CLIENTCity of Soverato

TYPEProposal

STATUS ON GOING 2012 

YEAR: 2011/2012

TEAM : Schiavello Architects Office 

DESCRIPTION: Given the national importance of the public space issues and the opportunity they present in promoting the city of Soverato, the new project aims to find a solution for city areas which will hopefully enhance the quality of urban life. On the other hand, it aims to establish a strong link with the dynamics of contemporary society through functional solutions that meet the needs of the day and night activities of the neighborhood. The building attempts to revive an entire urban area through a series of coordinated actions, implementing the best design solution that combines the diverse needs of rationalization of traffic and the revitalization of commercial, industrial and cultural sites. The goal is to create a pole of aggregation that can revitalize the waterfront through the localization of Soverato’s new architecture. The neglected industrial area is currently poorly integrated with the urban context and requires a general reconfiguration, rendering it qualitatively recognizable in the urban landscape. The idea of the project is to create an iconic building into a focal point between the waterfront and the city. The project harnesses the power of the unique location; the Multipurpose Center is designed so that the building becomes a true urban park, with the fluid line taken by the morphology of the ground and the motion of the sea. A series of open-air amphitheaters overlook the waterfront and take advantage of the wonderful sea as a backdrop of Soverato. These forms allow the fluid to pass through the multi-purpose center in a different way. In this way the architecture is revealed from time to time, unexpectedly offering panoramic views. The aim of the project is to build a new center with space for shopping and culture that will also become a venue for large and small cultural events and commercial activities of the City of Soverato.

Image

STATSBYGG MUSEUM

PROJECT: Museum - Library - shopping - Parking 

AREA: 10.000 m2

LOCATION: Oslo - Norway 

CLIENT: Norwegian Minister 

TYPE: International competition

STATUS: Settled 2009

YEAR: 2009

TEAM : Francesco Schiavello , Francesco Lipari, ilja Burchard

DESCRIPTION: Our primary purpose is to respond the request to design a building for Oslo of extraordinary architectural and Historical significance and to create a public resource for Oslo that would benefit the community in which it is located, creating a world class cultural facility in Norway. The project proposal is to generate a new synthetic landscape through the understanding and integration ofits systems. It will be a landmark, a new recognizable structure; a sign of the national museum history able to attract at the same time both international artists and private collectors to support the institution, increasing international interest in Norwegian culture in a way to create a new economic and tourist resource for Oslo. The National Museum is not just a place where norwegian culture is displayed, but mainly an artificial path, a Museum_scape, a stroll through the history of a culture and a place; it is a natural place closely related to the culture of the norwegian people, a place for interaction and gathering, a place for learning and studing . The new museum will substantially contribute to the cultural offerings of the city, and will make an important statement about the future development of Oslo: -Ecological: the rooftop as an urban resource; the museum building as a “living organism” with bioclimatic features. -Historical: the renovation and connection to the historical preexistences in order to restore historical value and identity to the place. -Cultural: the museum intended as a pathway that brings into dialogue art and ecological issues. -Social: the museum as a community space with a variety of functions fostering social interaction. -Recreational: a complex program which could revitalize this portion of the City of Oslo.

Image

ECO LIFE ICONS

PROJECT: Living box

AREA:  unknown

LOCATION: In the world

CLIENT:  Seoul Design Olympiad 2009

TYPE: International competition  SECOND PHASE SELECTED 

STATUS: Settled 2009

YEAR: 2009

TEAM : Francesco Schiavello + Ilja Burchard

DESCRIPTION: llife is growing. Statistically we will have more then 9 billion human beings on our planet earth in 2050! all these people will need room to live and will use energy in an massive and extraordinary scale. it is time to think out of scale, it is time to develop ideas, to develop concepts to solve these problems and to find a solution for everyone and not at least for the whole planet. in the first phase we will introduce our concept in an abstraction of signs symbols with the aim of reality. in addition it will bring all needs together which are useful for every situation in every circumstance. this is the fusion and interflow that we are proposing and which takes consilience with the goals in futuretime. it can be used in the cities as parasites on top of the roofs, in open places, in demolished structures. on the countryside to complete existing structures or to develop a new colonisation with eco-friendliness.

Image

CHEONGNA CITY TOWER

PROJECT: Observatory Complex Tower (approx. 450m) including Exhibition Space, Retails, Facilities for entertainments 

AREA: 200000 m2

LOCATION: Korea

CLIENT: Korea Land Co

TYPE: International competition

STATUS: Settled 2008

YEAR: 2008

TEAM : Francesco Schiavello, Junseung Woo, Yeol Park

DESCRIPTION: Structures of contemporary high-rise buildings, though often limited by material capacities, dynamic lateral forces, and legal constraints, have recently undergone a renaissance of investigation. The list of known structural types such as moment frames, braced frames, trussed tubes, and shear wall systems has been expanded to include new morphologies and materials including non-metric cellular formations, exoskeletal lattices, and next-generation carbon fiber composite networks.Experimentation in the realm of mechanical systems, however, is far behind. Most high-rise buildings are still outfitted with a hidden and expensive network of metal ducts which are run through structural cores or between structural beams in an ineffectual and often conflictual way. Mechanical systems have become the ‘other' of structure, relegated to dark inaccessible spaces, inevitably remaining architecturally inert. At one moment in recent history, however, architects began turning buildings inside-out for the sake of the expression of HVAC systems. That movement in architecture-- Structural Expressionism-- was nevertheless problematic from the start since projects effectively transported known HVAC systems wholesale to the exterior without any productive transformation in terms of form, organization, or atmosphere.This project revisits the problem of architecturalizing tower infrastructural systems. Rather than expressing the literal image of technology, the goal is to create technological ambience. This ambience is defined by translucency, shrouding, and exotic lighting and color effects. But it is also the result of hybridizing mechanical systems with other building systems in a way that cross-wires traditional hierarchies and produces synergetic forms. The point of departure for the design was to allow ductwork to migrate out of the central core toward the exterior. The glass envelope begins to take on duct behavior by delaminating to create pleats where air can flow. These pleats branch and run across the building facades, linking to floor plenums on each level at several locations along the perimeter.A second layer of loose-fitting skin wraps the glass duct-skin, registering the pleats and shrouding the building. This shroud is made of perforated sheet metal. It acts as a sunscreen during the daytime, while nonetheless allowing views through.At night, the glass ducts glow from behind the shroud, creating elegant color and depth effects, reflections, and silhouettes. Their freeform morphology and variegation begin to create associations with the lush natural terrain of the site.

pause-play
/
tray-up